Tressy, Marilyn, Snouky en Cathie van de Société Bella uit Frankrijk

Tressy werd in Frankrijk gemaakt en verkocht door de Bella fabriek onder licentie van de American Character Toy Company. Zij werden gemaakt in Perpignan en de eerste poppen die werden geproduceerd hadden de zelfde merktekens in hun nek als de American Character poppen maar met een wat lichtere gezichtsbeschildering. De eerste poppen werden voor kerstmis 1965 door Bella onder licentie verkocht. In 1966 kocht Bella de vergunning van American Character en vanaf dat moment maakten zij veel verschillende poppen, gebruik makend van hun eigen mallen. Honderden verschillende kledingsets werden in de volgende 20 jaar geproduceerd.

 

 

Copyright© Michael and Linda Clark

 

 

Eerste Bella Tressy


De eerste Tressypoppen die in 1965 onder licentie van AC werden gemaakt hebben het American Character merkteken op de achterkant van de nek. Zij waren 31 cm groot en hebben opzijkijkende blauwe en groene ogen, rechte, onbuigbare benen en groeiend haar. De haarkleuren die we kennen zijn wit, platinum ( zilver), blond, asblond, bruin en zwart. Zij werden verkocht in dezelfde rood en witte jurk, slipje, schoenen en ceintuur als de AC poppen. Zij werden verpakt in een doosje dat aan de onderkant open is, waarbij de standaard dient als bodem voor de doos.

 

Tweede Bella Tressy


De tweede Tressy uit 1967 heeft buigende benen lijkend op de tweede versie van American Character benen maar de Bella buigbare benen zijn, in tegenstelling tot die van AC, zeer kwetsbaar. Het haargroeimechanisme werd ook veranderd naar dat van Bella, dit mechanisme had geen aparte ring om de achterkant op zijn plaats te houden maar had een massief rond achterstukje met een gleufje voor de sleutel.
Zij werd verkocht in een schoenendoosachtige doos. De kleding die ze droeg was een jurk van het zelfde model maar in verschillende stofpatronen en kleuren, een wit slipje en witte schoenen. De standaard voor de tweede versie heeft een gleufje om haar sleutel in te bewaren.

 

Copyright© Michael and Linda Clark

 

 

Copyright© Michael and Linda Clark

 

 

Bella Tressy zonder haargroeimechanisme


Tressy werd in 1967 ook zonder groeiend haar gemaakt. Ze had buigende benen en nog steeds het AC gezichtje en merktekens. Ze heeft geen knop op haar buik maar als u goed kijkt kunt u een cirkel op haar buik zien waar de knop had moeten komen als ze wel een groeistaart had gehad. Tot mijn spijt weet ik niet wat haar originele kleding was, ze draagt een vervangende Bella jurk maar het is iets dergelijks geweest dat ze droeg toen ze werd verkocht.

 

31-07 Bella Tressy


Het daarop volgende model Tressypoppen werden door Bella in 1976 gemaakt en had de merktekens Bella 31-07 op de achterkant van hun nek. De Tressypoppen van 1976 hebben een groter hoofd, naar voren kijkende, grote, bruine ogen met 4 wimpers, een grotere mond, groeiend haar en buigende benen.

 

 

 

 

Copyright© Michael and Linda Clark

 

 

Copyright© Michael and Linda Clark

 

 

31-07 Bella Tressy blauwe ogen


De daaropvolgende Tressypoppen van 1977 hebben opzijkijkende blauwe/ groene ogen, een gekrulde onderlip, groeiend haar en buigende benen en zijn nog steeds 31-07 gemerkt.


31-12


De Tressy die in 1978 gemaakt zou zijn is nummer 31-12. Tot op heden hebben wij geen enkel spoor gevonden van een pop die 31-12 gemerkt is op de nek en geen enkele verzamelaar die deze pop in hun collectie heeft. Als u deze pop heeft of een plaatje van haar neemt u dan a.u.b. contact met ons op want wij beginnen te twijfelen of deze pop wel bestaat. Misschien is het iemands verzinsel zoals de Furga Tressy, die ook, zover wij weten, zeer waarschijnlijk niet bestaat, alhoewel 31-12 een ongemerkte pop zou kunnen zijn.

 

31-14 Bella Tressy


Deze Tressy werd vanaf 1979 door Bella gemaakt, ze heeft naar voren kijkende, blauwe ogen met 4 wimpers en bruine eyeliner boven en onder. Ze heeft een kleine mond, groeiend haar en buigende benen. Ze is Bella 31-14 gemerkt op de achterkant van haar nek. De pop op deze foto is van 1981.

 

Copyright© Michael and Linda Clark

 

Copyright© Michael and Linda Clark

 

Bouclette


Bouclette werd in 1983 gemaakt van de zelfde mal als de 31-14 Tressy maar had geen groeiend haar. Ze is 31 cms hoog en heeft lang, stijl haar met een middenscheiding, naar vorenkijkende blauwe ogen en 4 wimpers. Bouclette heeft haar eigen kledinglijn die volgens ons uit totaal 11 verschillende kledingsets bestaat.

 

Eerste versie Snouky


Tressy's kleine zusje Snouky werd gemaakt van 1965 tot 1969 en is 24 cm lang.
De eerste van 1965 heeft rechte beentjes, groeiend haar, zachte armen en gevormde voetjes. Haar hoofdje is hetzelfde als Bellita. De stijve benen versie van Snouky was verpakt in een doosje dat aan de onderkant open was zodat de standaard als bodem van de doos kon dienen. Snouky's armen zijn zeer kwetsbaar bij de schouders en kunnen gemakkelijk breken als er aan getrokken of gedraaid wordt. Zij heeft ook tere vingers.

 

The outfit she is wearing is Rentrée des classes #14150

 

 
 

Copyright© Michael and Linda Clark

 

 

Copyright© Michael and Linda Clark

 

 

Tweede versie Snouky


De tweede versie van Snouky, het kleine zusje van Tressy werd gemaakt van 1967 tot 1969. Ze is 24 cm lang en heeft buigende benen die een stand kunnen aannemen. Ze heeft groeiend haar, zachte armen en gevormde voeten en ook hetzelfde hoofd als Bellita. De buigbare benenversie kwam in een schoenendoosachtig doosje. Snouky's armen zijn zeer kwetsbaar bij de schouders en kunnen gemakkelijk breken als er aan getrokken of gedraaid wordt. Zij heeft ook tere vingers
she is wearing her original outfit

 

Snouky met lang, ingeplant haar - curiosa


Prachtige kleine Snouky met lang stijl haar en hele korte Tressy type armen. Er is ons verteld dat één van de directeuren van Bella heeft verklaard dat deze pop nooit door Bella is gemaakt maar is samengesteld door werklui die de fabriek schoonmaakten of werknemers die in de Bellafabriek werkten. Ondanks dat weten we dat de dame die pop vanaf het begin bezat nooit bij Bella heeft gewerkt of iemand kende die bij Bella gewerkt heeft. Dus zal de tijd het ons moeten leren, zover als wij weten bestaan er nog 3 meer van deze popjes. Als u enige informatie over deze pop hebt of er één heeft, neemt u dat alstublieft kontakt op.
 

 

The outfit she is wearing is Joyeux Anniversaire  #14203

Copyright© Michael and Linda Clark

 

Copyright© Michael and Linda Clark

 

 

Bellita


Bellita is een pop die speciaal gemaakt werd voor grote warenhuisketens. Ze werd goedkoper verkocht omdat ze geen groeiend haar had. Ze heeft rechte benen die niet buigen en is 30 cm lang. Zij heeft hetzelfde gezicht als Snouky die ook in 1965 werd gemaakt. Zij werd verkocht met 3 verschillende haarstijlen. Op deze foto staat ze met het korte krullende kapsel. Een andere stijl is kort schouderlang haar en er is er ook een met lang haar en een pony. In de Monoprix winkels werd zij verkocht als Ariane.
Bellitas werden niet gemaakt met groeiend haar. Zij was verpakt met haar eigen standaard, niet op de foto, en in een schoenendoosachtige doos.

 

Tressy Cils


Tussen de jaren 1968 en 1969 werd voor de Franse markt een speciale versie van Tressy met echte wimpers geproduceerd, ze heet Tressy~Cils. Ze is 30 cm lang en heeft rechtskijkende ogen en groeiend haar. Ze heeft hele kwetsbare buigende benen die makkelijk breken. Zij werd verkocht in een doos met deksel zoals een schoenendoos.

 

Copyright© Michael and Linda Clark

 

 

Copyright© Michael and Linda Clark

 

 

Marilyn


Marilyn werd gemaakt van 1967 tot 1969, zij werd in twee versies gemaakt, de eerste heeft ingeplant haar en rechte benen, dit is degene op de foto.
De tweede versie heeft buigende benen en groeiend haar. Haar gezicht heeft een lange ovale vorm, anders dan het Tressy gezicht en heeft een speciale coating ( laag) op het gezicht om het aanbrengen en verwijderen van haar make-up mogelijk te maken. Ze is 31 cm lang en is "Bella made in France" gemerkt op de achterkant van haar nek. Beide poppen werden gemaakt met de Tressy lichaamsmal. Marilyn werd verkocht in giftsets met haar speciale make-up.

 

 

Nancy ( blank)


De Nancy pop werd in 1966 gemaakt van dezelfde mal als Tressy. Deze blanke versie van Nancy had opzij kijkende ogen en kort blond haar. Ze is 31 cm lang, heeft een grote mond en rechte niet-buigende benen. Men gebruikte dezelfde mal voor het hoofd als voor de zwarte Nancy.


Nancy (zwart)


De zwarte Nancy werd ook gemaakt met de Tressy mal maar werd bruin geverfd, had kort zwart haar en vooruit kijkende ogen.

 

Copyright © Alain and Françoise HAUTIER

 

 

 

 

Copyright© Michael and Linda Clark

 

Cathie


Cathie werd gemaakt van 1967 tot en met 1982. Er bestaan veel verschillende variaties van Cathie en u kunt onze 

Cathie informatie lezen door op deze link te klikken.


 

 

 

 

Jerry


Jerry werd gemaakt van 1972 tot en met 1975.

De eerste versie uit 1972 had kort, gemodeleerd en bruin geschilderd haar, buigbare benen en is 49 cm lang. Deze pop is niet gemerkt.

De tweede versie, hier getoond in zijn skipak, is van 1974 en heeft ingeplant haar , blond of kastanjebruin en heeft een scheiding links. Hij is 49 cm groot,  zijn mond en ogen zijn geschilderd en hij is 44-08 Bella gemerkt op de achterkant van zijn nek.

De derde versie is van 1975. Hij heeft langer, ingeplant haar, blond of zwart met een scheiding links. Hij is 49 cm groot, hij heeft slaapogen en is 44-10 Bella gemerkt op de achterkant van zijn nek.


 

 

 

Copyright© Michael and Linda Clark

 

 

 

 

BELLA INDEX

MAIN INDEX

HOME

This site is the copyright of Linda Clark © 2002

Any information or pictures contained on this page remains the sole property of Linda and Michael Clark and Hilmar Bonda and may not be used or copied in any part or form without their written permission.

Tressy® is a registered trademark of the American Character Doll co.